A lakásfelújítás költségeinek csökkentése

Sokan esnek abba a hibába, hogy maguk kezdenek lerakatról lerakatra járni és az olcsóbb vagy kevésbé olcsóbb anyagokat keresni. Ez a módszer egyébként már ott hibázik, hogy a lakástulajdonos már rosszul tervezte meg miként javítja fel a lakását, ennek következtében a költségeket is elméretezte. A méretezés lehet túl szűk, de akár túl tág is.

Mi azt szoktuk javasolni, hogy papírral, ceruzával lásson hozzá a minőségi lakásfelújításhoz. Ezen csak az elképzeléseit vázolja fel, akár lerajzolva is, majd miután megvan kalkuláljon. Becsülje meg, mekkora összeget tud szánni a lakásfelújításra. Legyen őszinte, és csak olyan összeggel számoljon, amelyik a munka megkezdésekor már a rendelkezésére áll. Ha nem így tesz csak magát csapja be, mivel hol itt, hol ott kell majd spóroljon, a végeredmény pedig kiábrándító lesz.

A költségek csökkentése tehát azzal kezdődik, hogy a lakásfelújítási elképzelésével olyan személyeket, munkavállalókat keres meg, akik ezen a területen tevékenykednek. Ők egy helyszíni terepszemlét követően meg tudják mondani, hogy egyrészt mi a hibás az elképzelésében, hol lehet a jó elképzelést még jobbá tenni, ugyanakkor a költségeket is beütemezve egy konkrét kivitelezési ütemtervet tudnak bemutatni.

Mi ennek az előnye? Nem beszélve arról, hogy a szakember jól tudja hol lehet minőségi anyagot korrekt áron vásárolni, azt is az előnyök közé lehet sorolni, hogy a kivitelezés beütemezésével gyakorlatilag nem marad pénz nélkül, hanem mindig azt a munkát végzik el, amit épp kell és lehet. A jó szakember türelmes: nem baj, ha nem tudja most az egész panellakás felújítását felvállalni. Ha korrekt a munkavégzés és gondosan számol, tudja, hogy a munka többi részét is elvégzi – csak idő kérdése mikor. A lakástulajdonos pedig egy megbízható munkavállalót talál, akinek nem az a célja, hogy kiürítse a tulaj a zsebeit, hanem minőségi munkát adjon ki a keze alól, a megrendelő igényeit és lehetőségeit szem előtt tartva.